Drożdżowe zawijańce z nutellą. Porządna dawka kalorii na mroźną zimę i wyczerpującą sesję. ;)

Za oknem ścina mróz, a zatem warto zabezpieczyć się w zapas kalorii. Poza tym sesja  jest ich równie dobrym „zjadaczem”. 😀 W oryginale „ślimaczki” były z masą makową, ale chciałem wykorzystać Nutellę, która stała, gdzieś głęboko w szafce już od jakiegoś czasu. Za sprawą czekoladowego masła faktycznie, te zawijańce to trochę kaloryczna bomba , ale na co dzień będę Wam fundował mniej kaloryczne łakocie.

IMG_6509Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego
  • małe opakowanie Nutelli lub puszka masy makowej
  • 1 białko do posmarowania

Wykonanie:

Pokruszone drożdże wrzucamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i mąki. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, resztę cukru (w tym cukier wanilinowy). Wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione, letnie masło. Ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (można podsypać mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny.

Z ciasta rozwałkowujemy dwa placki. Każdy smarujemy masą/nutellą, a następnie zwijamy  w rulony. Kroimy w plastry. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy 30-45 minut w 180°C.

IMG_6503IMG_6502Smacznego !!! 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s