Pieczeń rzymska, choć nie z Wiecznego Miasta.

Pieczeń rzymska, to doskonała alternatywa dla wędlin ze sklepu o kilkuprocentowej zawartości mięsa. 🙂 Nie wiadomo, skąd taka nazwa, bo przecież pieczeń pochodzi z kuchni niemieckiej, ale tak to już jest. W Grecji nie jada się ryby po grecku, a w Bolonii spaghetti bolognese. 🙂

IMG_6503Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz naturalny, majeranek i koperek wg własnego smaku
  • ketchup pikantny do posmarowania pieczeni (szukajmy takiego bez konserwantów)

Wykonanie:

Karkówkę mielimy, dodajemy jajka, czosnek, cebulę, bułkę tartą, musztardę i resztę przypraw. Wyrabiamy na jednolitą masę, dodajemy wodę. Ponownie wyrabiamy. Formę keksową (u mnie 32 x 14 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę, wyrównujemy wierzch, który smarujemy ketchupem. Pieczemy ok. 1,5 godz. w 190°C.

IMG_6506

Smacznego !!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s