Ciastka owsiane z czekoladą.

Dla wielbicieli nieprzesłodzonych łakoci. 🙂 Za oknem hula wiatr. Jest zimno i nieprzyjemnie, więc trzeba podładować akumulatory, np. ciasteczkami. Dodatkowo, trwa sesja. A co robią studenci podczas sesji? Niektórzy naprawdę się uczą, ale inni szukają czegoś, co mogliby porobić w zamian. Np. poszaleć w kuchni. Jako, że jutro zaliczenie ze statystyki, mogę powiedzieć, że ciastek wyszło hmm… Dokładnie nie wiem (za szybko znikały ze stołu). Aaa! Tu trzeba zastosować szacunek statystyczny. 😀 Szacuję, że było ich ok. 15. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 5 dag margaryny
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady (wg własnych preferencji, u mnie gorzka 70%)
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka posiekanych moreli lub śliwek (ewentualnie skórka pomarańczy)
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy. Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy letnim mlekiem, aby napęczniały. (ok. 15 min.). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy miód, margarynę, jajko. Miksujemy. Do masy wsypujemy żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy, odciśnięte z nadmiaru mleka płatki owsiane. Mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Ponownie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę, lekko spłaszczamy. Pieczemy w 180-190°C przez ok. 25 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego !!! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s