Wegańskie „mielone”. :)

Wegańskie „mielone”, czyli kotlety warzywne z ziarnami. Pieczone, więc unikamy zbędnego tłuszczu potrzebnego do procesu smażenia, ale nie rezygnujemy całkowicie z oleju, żeby witaminki rozpuszczalne w tłuszczach mogły wykonać w naszym organizmie swoją robotę. 🙂 Idealny zamiennik dla mięsnych kotletów, burgerów. Po prostu bomba witaminowa. Aaa, nie zapominajmy też wspomnieć o kaszy jaglanej.

Kaszę mannę znamy z dzieciństwa, a perłową z krupniku, prawda? Większość nie wie, jak smakuje kasza jaglana, a jest ona uznawana za królową wszystkich kasz, więc jak to tak? Nie znać królowej? Wstyd! 🙂 Królowa jest dla nas bardzo dobroczynna. Wspomnę pokrótce, że zawiera krzemionkę (a ta występuje w niewielu produktach), która ma zbawienny wpływ na stawy, skórę itd. Ma wiele witamin i minerałów – to oczywiste. Co najważniejsze jest uniwersalna, pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, jak i do deserów. 🙂

Lećcie do sklepu po kaszę jaglaną i pozostałe składniki, jeżeli ich nie macie, a potem… bierzcie się do roboty! 🙂

IMG_6505Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 2,5 sztuk dużych marchewek)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 surowej)
  • 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni (w oryginale sezam)
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 4 łyżeczki natki pietruszki (w oryginale 2)
  • czarny pieprz, papryka ostra, inne (wg własnego gustu i smaku)

IMG_6502

Wykonanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa się nie klei należy dodać więcej oleju lub mąki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kotlety, układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 min. do „zezłocenia” skórki, następnie delikatnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 10 min*.

IMG_6512* Czas pieczenia może być różny  w zależności od piekarnika. Należy obserwować kotlety i działać na bieżąco.

Przepis pochodzi z blogu http://www.jadlonomia.com/

Smacznego !!! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s