Czekolada dobra na wszystko… :)

czek1

 

Powyższy fragment pochodzi z książki Jana Juliana Szczepańskiego wydanej w 1827 roku we Lwowie. Jak możemy przeczytać, receptura wykonania czekolady nie zmieniła się od wieków. 🙂

Filiżanka gorącej, gorzkiej czekolady… Pycha. 🙂 Najlepiej, z jak największą zawartością kakao. Jedna mała filiżaneczka, a jakie potrafi zdziałać cuda!

Gdy już zrobimy sobie taki deser i zaspokoimy swoje żołądki, to możemy zaspokoić swoje oczy fundując sobie seans „Czekolady” Hallestrome’a. Gorąco polecam! 🙂 http://www.filmweb.pl/film/Czekolada-2000-4545

???????????????????????????????Składniki:

– 2 szklanki mleka 3,2%

– 130g gorzkiej czekolady dobrej jakości (najlepiej 90%)

Wykonanie:

Mleko wlewamy do niedużego garnka, podgrzewamy. Do ciepłego mleka wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Jeżeli chcemy uzyskać gęstą konsystencję czekolady, musimy pogotować ją jeszcze na małym ogniu przez ok. 3-4 min ciągle mieszając.

Gotowe! Możemy dodać ulubione dodatki-cynamon, chilli, albo dosłodzić cukrem.

Smacznego! 🙂

*Przepis pochodzi z http://www.facetikuchnia.com.pl/

Reklamy

One thought on “Czekolada dobra na wszystko… :)

  1. Pingback: Zachwyca smakiem, czaruje zapachem, daje powody do szczęścia :) | Śledź w słoiku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s