Zachwyca smakiem, czaruje zapachem, daje powody do szczęścia :)

123891_czekolada-ziarna-kakaowcaZalety kakao były znane już w czasach Majów i Azteków, którzy pili napój zwany xocolatl (gorzka woda), podczas obrzędów i świąt. Był on zarezerwowany tylko dla ludzi bogatych. Za kilka sztuk ziarna kakaowca można było kupić zwierzę hodowlane. Pierwotnie, produkty z kakao spożywano wyłącznie z ostrymi przyprawami. Do Europy, wiedzę na temat wykorzystania brązowych ziaren przywiózł konkwistador Hernan Cortes. Porad miał mu udzielić sam król Azteków, Montezuma. Pierwsze plantacje w Europie założyli Hiszpanie i Holendrzy w XVI w. (dziś głównymi producentami są: Ghana, Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej). Początkowo kakaowy napój podawano wyłącznie na dworze królewskim. Odkryto, że picie płynnej czekolady dodaje energii i tłumi głód. Toteż z czasem, płynna czekolada cieszyła się popularnością także w innych krajach. Technologię produkcji twardych tabliczek czekolady opracowano dopiero w połowie XIX w.

Kakao dzięki swoim bogatym właściwościom, jest szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym.

Dlaczego warto włączyć kakao i gorzką czekoladę (o jak najwyższej % zawartości kakao i najmniejszej ilości cukru) do swojej diety?

  • Gorzka czekolada ma więcej przeciwutleniaczy niż owoce. Neutralizują one wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry i rozwój chorób. Wg najnowszych badań mogą chronić przed chorobą Alzheimera.
  • Kakao to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Chronią jednocześnie przed „złym” cholesterolem (LDL).
  • Skarbnica minerałów, tj. magnez (ma go prawie 10x więcej niż banan), potas, fosfor i cynk.
  • Czekolada podwyższa poziom serotoniny, zwanej „hormonem szczęścia”, a więc poprawia nam nastrój.
  • Ma także korzystny wpływ na trawienie. Kakao zawiera ok. 15 % rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.

Kupując czekoladę zwracajmy uwagę na jej skład! Pamiętajmy, że składniki wymieniane są według ilości występującej w danym produkcie. W pierwszej kolejności wymieniane są te, których w produkcie jest najwięcej. Dlatego też, w przypadku dobrej gorzkiej czekolady, na pierwszym miejscu nie może znajdować się cukier. Unikajmy też takich, które zawierają emulgatory (gł. E 476) lub syrop glukozowo-fruktozowy.

Pamiętajmy, że we wszystkim należy zachować umiar. Nadmierne spożywanie czekolady niweczy jej pozytywne działanie. Warto skomponować czekoladę z mlekiem, dodatkowo wzbogacając dietę w wapń. (Magnez zawarty w czekoladzie przyśpiesza wchłanianie wapnia.)

Tu znajdziecie przepis na pitną czekoladę: https://sledzwsloiku.wordpress.com/2014/02/05/czekolada-dobra-na-wszystko/

CIEKAWOSTKA 

Kakaowiec to nieduże, wiecznie zielone drzewo. Kwitnie i owocuje przez cały rok. Ziarna wydobywa się z dużych, mięsistych owoców. Za najlepszą odmianę uchodzi Criollo, uprawiana w Ameryce Środkowej, Ekwadorze i Wenezueli.

* Informacje zostały zaczerpnięte z: Przyślij przepis, 12/2010 (nr 37); Pani Domu nr 3, 2014; http://www.poradnikzdrowie.pl

* Zdjęcie tapetus.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s