Melon – egzotyczny owoc z ogródka.

Dziś po raz pierwszy spróbowałem melona. Smak oryginalny, połączenie arbuza ze słodkim bananem. Pyszny. Wygląd egzotyczny, tak samo, jak nazwa. Musiałem, więc poszperać w internecie i poszukać informacji, jaka jest jego historia. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości? Nie pomyślałbym, że melony możemy uprawiać we własnych ogródkach (specjalną polską odmianę). Kto nie próbował, niech czym prędzej nadrobi tę zaległość. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERANazwa melon wywodzi się z greckiego słowa melopepon, oznaczającego miękkie jabłko. Melony uprawiano już ok. 3000-4000 tysiące lat temu. Uznaje się, że pochodzą one z Azji Południowej i Afryki. Znali je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Hodowla melona w Europie rozpowszechniła się w okresie średniowiecza, kiedy to misjonarze przywieźli jego nasiona do Włoch. W Polsce pojawił się w XVII w. i był uprawiany w magnackich oranżeriach. Obecnie melony uprawia się w wielu krajach (m. in. w Japonii, Hiszpanii, USA). Istnieje kilka odmian melona (żółty, siateczkowy, ogen).

Melon jest owocem niskokalorycznym. Zawiera w sobie wiele witamin (A, witaminy z grupy B, C, D, E) oraz składniki mineralne, tj. potas (190 mg/100 g), fosfor (30 mg/100 g), wapń (29 mg/100g), magnez (24 mg/100g). Melon dobrze gasi pragnienie, łagodnie stymuluje pracę nerek (działa oczyszczająco i moczopędnie). Polecany jest w rekonwalescencji po chorobie oraz przy problemach reumatologicznych. Zawarte w melonie karotenoidy opóźniają proces starzenia się skóry. Melon skutecznie radzi sobie również z naszym stresem. Zgromadzone w nim przeciwutleniacze korzystnie wpływają na naszą psychikę. Słodkich odmian powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę.

???????????????????????????????Melony świetnie nadają się do sałatek, sorbetów, owocowych koktajli.

Przy kupowaniu melona, należy zwrócić uwagę na jego zapach. Intensywny zapach może świadczyć, że jest on przejrzały. Przed podaniem przekrawamy melona na pół i drylujemy łyżką gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę kroimy na cztery części, odkrawamy skórkę.

Informacje zaczerpnięte z: tesco.pl; przepisy.net; owoce-warzywa.com

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s