Drożdżowe buły.

Zapach drożdżowego rozczynu… Jeden z najwspanialszych zapachów (przynajmniej dla mnie). 😀 A zapach upieczonych już bułek, to dopiero obłęd. 😀 Ten przepis, to idealna baza dla różnych wariacji z ciastem drożdżowym. Jako, że ciasto jest nieprzesłodzone, bułki można przyrządzić ze słodkim nadzieniem (np. dżemem). W sezonie robię je z truskawkami, malinami w formie cebularzy. Dla wielbicieli słodszych wypieków, polecam je posypać cynamonem i cukrem lub kruszonką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy. Robimy rozczyn (do miski kruszymy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki; wlewamy taką ilość mleka, aby zakryła drożdże; mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15-20 min.). Roztapiamy masło. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, jajko, resztę mleka. Wyrabiamy (ok. 5 min.). Wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Ciasto zagniatamy przez chwilę. Formujemy kule podobnej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (moja tortownica o śr. 28 cm okazała się za mała, ale akurat tym razem chciałem upiec je właśnie w tortownicy). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 min. Pieczemy w temp. 190°C przez ok. 30-45 min. (zależy od piekarnika; u mnie, w przypadku ciasta drożdżowego zawsze jest to 45 min.).

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • cukier puder (3-4 łyżki)

Wszystkie składniki zagniatamy/ucieramy ze sobą, ale nie za długo, żeby kruszonka pozostała sypka.

???????????????????????????????Smacznego! 🙂

*Przepis pochodzi z bistromama.pl

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s