O Cyceronie słyszało wielu, a o ciecierzycy (łac. cicer)?

Wkrótce na blogu pojawi się przepis na pasztet z ciecierzycy. To odpowiedni moment, aby o niej napisać, skąd pochodzi i jakie są jej właściwości. Ciecierzyca (Cicer arietinum L.), zwana także cieciorką, choć są to dwie różne rośliny (Coronilla L.) oraz włoskim grochem pochodzi najprawdopodobniej z zachodniej Azji, gdzie znana jest już od tysięcy lat. Marcus Tullius nosił nazwisko będące łacińską nazwą ciecierzycy – cicer. Ciecierzyca jest rośliną uprawną, nie rośnie dziko. Jest powszechnie stosowana w kuchni basenu Morza Śródziemnego, Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu. Z kolei w Polsce jest raczej zapomniana, choć powoli zyskuje na popularności. I bardzo słusznie, bo ma wiele zalet.

Ciecierzyca wykazuje działanie przeciwbólowe (głównie głowy i gardła), podnosi odporność organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów, obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawiera wiele substancji odżywczych, tj. fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez, witaminy B9 i B16, błonnik. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka (8,9 g/100 g produktu). Z tego powodu, z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Skład aminokwasowy zawartego w niej białka, przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.

Ciecierzyca najczęściej jest przyrządzana w postaci falafel (kotlety ze zmielonych ugotowanych ziaren) lub hummusu (pasta). Doskonale nadaje się do sałatek, zup, warzywnych gulaszy, past, pasztetów.

Informacje zaczerpnięte z : nazdrowiesposob.com; urodaizdrowie.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s