Róże karnawałowe.

Tradycyjne róże karnawałowe. W przeciwieństwie do pieczonych pączków, o których piszę w poprzednim wpisie smażone w oleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli
  • łyżeczka wódki/octu
  • olej
  • cukier puder, dżem lub marmolada

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWykonanie:

Żółtka, sól, mąkę i śmietanę zagniatamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy alkohol. Ciasto wybijamy wałkiem, aby po usmażeniu róże były chrupiące. Ciasto dzielimy na kawałki. Cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wykrawamy koła (3 wielkości (np. dużą szklanka, mniejszą, kieliszkiem, albo specjalnymi obręczami). Koła układamy na sobie, robimy nacięcia (środek przyciskamy palcem – jest łączeniem, nie przecinamy do końca). Smażymy na rozgrzanym oleju, dekorujemy dżemem,posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

* Przepis pochodzi z „CdC”

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s