Pasztet z ciecierzycy z warzywami. :)

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, dzisiaj prezentuję przepis na pasztet z ciecierzycy. Lekko pikantny, o ładnym kolorze, smaczny. Na pewno jeszcze do niego wrócę. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 1 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 marchewki (u mnie 3)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (u mnie ćwiartka średniego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (plus do podsmażenia cebuli)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pestki słonecznika
  • liść laurowy, ziele angielskie, curry, czarny pieprz, ostra papryka, szczypta soli

???????????????????????????????Wykonanie:

Ciecierzycę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, odstawiamy najlepiej na całą noc. Gotujemy do miękkości. W drugim garnku (na parze lub w wodzie) gotujemy marchewkę, pietruszkę oraz seler z zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa możemy pokroić w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju (w oryginale także gotowana).

Wszystkie warzywa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, wkładamy do jednej miski, dodajemy jajko, olej, kaszę, koncentrat i miksujemy/blendujemy. Doprawiamy wg własnego smaku (ja starałem się zrobić trochę ostrzejszy). Mieszamy, przekładamy do keksówki (ok. 12 x 30 cm), posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASmacznego! 🙂

* Na podstawie przepisu z: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s