Pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. :)

Mówi się, że „jak człowiek głodny, to zły”. Heh, żeby tylko głód doprowadzał nas w życiu do złości, to na pewno, więcej ludzi próbowałoby swoich sił w kuchni, ale niestety…tak nie jest. Dzisiejszy poranek nie należał do udanych. Na szczęście zaplanowałem na dzisiaj robienie pasztetu. Siekanie, krojenie, mielenie…te wszystkie czynności pozwoliły mi odreagować. Efekt końcowy był tylko dopełnieniem tej kuchennej terapii.

Pasztet bez mięsa, takie lubię najbardziej. Chętni mogą go zrobić w wersji wegańskiej, zastępując jajka mielonym lnem (2 łyżki zmielonych nasion lnu zalanych 1/2 szklanki wrzątku). Soczewica, kasza jaglana, por – bogactwo witamin i minerałów. Wszystko w jednym niepozornym paszteciku, warto go zrobić! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (przed gotowaniem), można użyć ciecierzycy (moczonej wcześniej przez noc) lub soi
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej, jeżeli ktoś lubi)
  • 3 jajka lub zmielony len (o czym piszę wyżej)
  • otręby lub bułka tarta (u mnie otręby pszenne)
  • olej rzepakowy do smażenia oraz ok. 1/3 szklanki do masy (dałem trochę mniej, należy obserwować masę)
  • przyprawy: u mnie sól, pieprz, natka pietruszki. Można też dodać imbir, kolendrę, majeranek. (Tak naprawdę to, co lubicie i macie pod ręką.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWykonanie:

Soczewicę gotujemy w ok. 2 szklankach wody przez 10-15 min. Studzimy, odsączamy z nadmiaru wody – jeżeli jest. Na suchej patelni prażymy kaszę jaglaną, mieszamy od czasu do czasu, uważamy, aby ziarna się nie zrumieniły. Kaszę wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w 1 szklance wody z 1 łyżką oleju i 1/2 łyżeczki soli przez ok. 15 min. pod przykryciem – nie mieszamy. (Podczas gotowania tworzą się kanaliki, którymi rozprowadza się para.) Odstawiamy, żeby kasza „doszła”.

Cebulę kroimy w kostkę, pora siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, szklimy cebulę, później wrzucamy pora. Dusimy do miękkości.

Blenderem lub w maszynce do mielenia, mielimy soczewicę, kaszę, cebulę z porem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Dodajemy otręby (u mnie ok. garści) i olej. Masa powinna mieć zwartą konsystencję, ale nie być za sucha. Doprawiamy. Wbijamy jajka, mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (12 x 30) wysmarowanej tłuszczem i obsypaną otrębami/bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez ok. 1h-1,5h. 🙂

???????????????????????????????Smacznego! 🙂

*Na podstawie przepisu z: nie-tylko-trawa.blog.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s