Gołąbki z czerwonej kapusty – nadziane kaszą jaglaną i marchewką. :)

Kolejny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej, a to jeszcze nie wszystko! Coraz bardziej przekonuję się do tego, że można ją spożywać na wiele, bardzo różnych sposobów.

???????????????????????????????Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 3 nieduże marchewki
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
  • olej do smażenia
  • 1 jajko (masa wydawała się być zwarta, ale dodałem dla pewności)
  • 500 ml bulionu (u mnie warzywny z kostki BIO)
  • przyprawy: natka pietruszki, u mnie sól ziołowa (znalazły się w niej: lubczyk, liść laurowy, tymianek, kolendra, cebula), może być po prostu sól i pieprz oraz inne zioła, jakie uważacie, że powinny się tu znaleźć 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWykonanie:

W kapuście nacinamy dookoła głąb (będzie nam łatwiej zdejmować liście). Wrzucamy ją do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut (jeżeli liście nie będą dobrze schodziły, gotujemy dłużej). Przelewamy zimną wodą, zdejmujemy liście (ja zdjąłem 10).

Kaszę jaglaną prażymy na patelni (aż ziarna będą ciepłe, pachnące). Przelewamy na sitku wrzątkiem. Gotujemy w ok. 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli przez 10-15 min. Nie mieszamy, odstawiamy kaszę, żeby „doszła”. Studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej (2-4 łyżki). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zeszklonej cebuli, dusimy na pół miękko.

Łączymy ze sobą kaszę, cebulę oraz marchew. Doprawiamy. Wbijamy jajko, mieszamy. Co do liści kapusty – ścinamy  z ich zewnętrznej strony główny nerw, aby łatwiej nam się zwijały, a jeżeli są twarde lekko rozbijamy tłuczkiem. Nakładamy po łyżce farszu, zwijamy boki do środka, zawijamy.

Przekładamy do garnka lub brytfanny, zalewamy bulionem, dusimy na palniku lub w piekarniku, aż kapusta zmięknie (30min.-1h).

Smacznego! 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s