Paprykarz z kaszy jaglanej. :)

Paprykarz, to tradycyjna potrawa węgierska, której głównymi składnikami są mięso i papryka – jest podobna do gulaszu. W Polsce słowo „paprykarz”, chyba wszystkim kojarzy się z puszką i przymiotnikiem „szczeciński”. Receptura na to smarowidło została opracowana w latach 60. XX wieku przez pracowników PPUDiR Gryf ze Szczecina. Celem podjęcia działań, jak podaje Wikipedia było szukanie sposobu na zagospodarowanie resztek po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej w 1967 roku, a w 2010 roku Paprykarz oficjalnie znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Ja osobiście za paprykarzem szczecińskim nie przepadałem. Dzisiaj przedstawiam Wam paprykarz z kaszy jaglanej, nie szczeciński, ale z papryką, więc uważam, że mam prawo nazwać go paprykarzem…jaglanym? 🙂

???????????????????????????????Składniki:

  • 1 1/2-1 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 marchewki (u mnie była 1 duża i 1 mała)
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • koncentrat pomidorowy (ok. 5 łyżeczek) lub pomidory z puszki
  • 1 kostka bulionowa (warzywna BIO)
  • pieprz, papryka, bazylia
  • olej do smażenia

???????????????????????????????Wykonanie:

Kaszę gotujemy, tj. w tym przepisie https://sledzwsloiku.wordpress.com/2014/03/08/golabki-z-czerwonej-kapusty-nadziane-kasza-jaglana-i-marchewka/.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli na patelnię. Podlewamy trochę wodą, wrzucamy kostkę bulionową, mieszamy, dusimy do miękkości.

Do miski wsypujemy kaszę oraz warzywa, dodajemy koncentrat. Blendujemy (na odpowiednią sobie masę, możemy zblendować tylko warzywa). Doprawiamy pieprzem, papryką, bazylią wg własnego smaku. Dla mnie masa smakowała nawet beż żadnych przypraw.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s