Pasztet z białej fasoli. :)

Zima, to dobry czas na wprowadzenie do swojej diety fasoli, będącej źródłem wielu składników odżywczych. W tym czasie nie mamy wielu świeżych owoców i warzyw, dlatego też fasola wydaje się być idealną alternatywą. Uważana za ciężkostrawną, nie zawsze spotyka się z uznaniem innych. Kłopotliwe dolegliwości, jakie może ona powodować śmiało zminimalizujemy, poprzez użycie odpowiednich ziół, tj. majeranek, tymianek, kminek. Wówczas będziemy mogli, śmiało napawać się smakiem tego pysznego pasztetu. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 1/2 kg białej fasoli (można użyć łuskanej lub z puszki)
  • 4 cebule
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej (można użyć otrębów)
  • sól, czarny pieprz, majeranek, tymianek, można także użyć kminku
  • olej do smażenia (2-3 łyżki)

Wykonanie:

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad fasolę) i odstawiamy (najlepiej na noc). Gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.

Fasolę i cebulę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę (łupiny będą mniej wyczuwalne). Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy. Doprawiamy do smaku, mieszamy.

Formę keksową wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub (tj. u mnie) wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez ok. 1 h. 🙂

Smacznego! 🙂

* Inspiracja: Przepisy Czytelników nr 1/2011

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s