Pasta z marchewki :-)

Pastę z marchewki można określić trzema krótkimi słowami – nieskomplikowana, szybka (chociaż musimy piec, to jednak możemy w tym czasie robić coś innego) i pyszna. Hmm…przyszło mi na myśl jeszcze jedno słowo ją określające – tania, bowiem w jej skład wchodzą tylko marchew, czosnek oraz przyprawy.

Do doprawienia możecie użyć przypraw takich, na jakie tylko macie ochotę. Warto posypać kanapkę z taką pastą sezamem, czarnuszką, bądź rzeżuchą (idealnie sprawdzą się tutaj przeróżne kiełki).

???????????????????????????????Składniki:

  • 6 dużych marchwi
  • 1-2 ząbki czosnku (wg własnego gustu, u mnie 2 spore i jest on dość wyczuwalny, ale mi to nie przeszkadza)
  • przyprawy – u mnie czarny pieprz, imbir, kurkuma (można użyć papryki lub ziół zielonych)
  • olej rzepakowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWykonanie:

Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy marchewki, które skrapiamy olejem. Układamy także czosnek (w łupinie, wyjmujemy wcześniej – jak zmięknie, ok. 20 min.). Pieczemy (do miękkości) przez ok. 45 min. w 180°C.

Marchewki studzimy. Do miski wrzucamy czosnek oraz marchewki. Blendujemy, doprawiamy, mieszamy.

Smacznego! 🙂

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s