Ciastka żytnio-bananowe

Ten weekend miał być pogodny już od samego rana! Niestety, tak się nie stało. Ludzie powyjmowali z szaf czapki, rękawiczki i grubsze szaliki. Słońce wyszło zza chmur dopiero niedawno, a mamy już 18…

Musiałem sobie zrekompensować ten ponury poranek. <śmiech> Postawiłem na szybkie i myślę, że zdrowe ciasteczka z mąki żytniej i banana. Masa jest niewdzięczna, klei się do rąk, ale warto się pomęczyć. Poza tym jest na to sposób – miska z wodą obok do zwilżenia dłoni.

Następnym razem na pewno wzbogacę owe ciasteczka innymi składnikami. Idealnie pasowałaby mi tu gorzka czekolada, a nawet bakalie. Spróbujcie! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 160 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g dojrzałego banana
  • 80 g brązowego cukru (lub innego słodu)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy cukier, jogurt i banana. Wyrabiamy na gładką masę do połączenia składników.

Z porcji ciasta formujemy kule, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy. Pieczemy ok. 15-25 min. w 180°C (w zależności od piekarnika).

OLYMPUS DIGITAL CAMERASmacznego!

* Przepis pochodzi z bloga: pysznewege.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s