Wegeburgery z kaszą jaglaną, soczewicą i innymi warzywami ;)

Oj chodziła za mną ochota na coś bezmięsnego z dużą porcją warzyw, chodziła! Ze sterty kartek z przepisami wyszperałem wydartą niegdyś, z jakiejś aptecznej publikacji, stronę z przepisem na wegeburgery. Nie omieszkałem go wypróbować! 🙂 Jedyne, co może sprawić trudność w ich przygotowaniu to smażenie tak, aby się nie rozwaliły. 😉 Wierzę jednak, że sobie poradzicie! 😉 Zmieniłem proporcje, aby wyszło więcej burgerów (z tych wyszło mi 13).

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 120 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 130 g czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • 60 g pestek słonecznika (uprażone)
  • 20 g siemienia lnianego (może być zmielone lub w całości)
  • 100 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól ziołowa, pieprz, koperek lub inne wg Waszego gustu i smaku
  • olej do smażenia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy według przepisów na opakowaniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i cebulę, dodajemy kolendrę, podlewamy wodą, dusimy do miękkości.

Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, soczewicę, podduszone warzywa, wciskamy czosnek, wsypujemy pestki słonecznika, czarnuszkę, siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s