Muffiny czekoladowe

Kolejne słodkości dla czekoladoholików, do których niewątpliwie się zaliczam. Przepis jest dość prosty w wykonaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. To sztandarowy przepis (obok sernika czekoladowego) dla tych, którzy bez czekolady nie wyobrażają sobie życia. 😀 W końcu każdy ma jakieś uzależnienie… 😀

???????????????????????????????Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady (dowolna, u mnie gorzka 70%)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 190 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Roztapiamy masło i odstawiamy je do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz cukier. Mieszamy. Jajka oraz mleko miksujemy na jednolitą masę. Do sypkich składników wlewamy masę jajeczną, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło oraz posiekaną czekoladę, mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 190°C przez 25 minut.

Krem: 500 g mascarpone, 100 g czekolady (u mnie gorzka), opcjonalnie coś do słodzenia (u mnie syrop daktylowy).

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mascarpone miksujemy na jednolitą masę, dodajemy czekoladę. Mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Ozadabiamy muffiny.

???????????????????????????????Smacznego!

*Muffiny na podstawie przepisu z bloga „Kwestia Smaku”

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s